Oltenia-Bucurosi, prin Romania

08/08/2014

Vineri, 8 iunie, am ajuns în Oltenia, un alt popas din  cadrul proiectului educativ de promovare a tradițiilor populare ”Bucuroși, prin România”.
Ne-am întâlnit în primul rând prietenii noștri de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”, însoțiți de părinți și bunici, dar și de alți copii care împărtășesc dragul nostru pentru tradiții. Nicoleta i-a învățat pe copii modelajul cu lut, astfel fiecare participant a reușit să își confecționeze un obiect decorativ cu model de frunză. Hora de mână și sârba oltenească au fost cele două dansuri pe care le-am învățat alături de Lavinia.  Un moment aparte a fost apariția călușarilor, câțiva membri ai ansamblului Românașul, care ne-au încântat privirile și au adus un plus evenimentului mai ales ales prin informațiile legate de acest obicei popular regăsit în Oltenia. Eleve de la Liceul de Arte Plastice « Romulus Ladea »au colorat evenimentul cu pictură pe mâinile și fețele doritorilor. Atelier Măiastra, ca de fiecare dată, ne-a pus la dispoziție câteva trăistuțe cu motive oltenești, dar și obiecte din ceramică de Horezu.
Nu au lipsit nici de data aceasta mâncăruri tradiționale,pregătite cu drag de partenerii noștri, Casuta bunicii și Bacania bun, oferite publicului și participanților.
O surpriză specială ne-a oferit doamna Marcela Armanca, de la Buletin de Mănăștur, care ne-a adus câteva ziare în care este ilustrat popasul Crișana din proiectul nostru.
Vă mulțumim tuturor, copii, profesori, colaboratori, părinți, bunici, clienți Cora, ce au onorat sărbătoarea noastră, parteneri, oameni de drag și bucurie cu care am împărtășit acest moment!
Iată câteva momente suprinse de prietenul nostru Mihai Leșe!
Felicitări tuturor!